Mint a legtöbb weboldal,  a www.rubinpaprika.hu is cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására törekedve. További tájékoztatást itt kaphat. Kérjük kattintson az Elfogadom! gombra a folytatáshoz. Elfogadom!
Termékek Menü
0
Ön itt jár: > >

Tudta-e?

Tudta-e, hogy

- a fűszerpaprika egyik legfontosabb, kereskedelmi- és használati értékét (színezőképességét) jellemző paraméter az ASTA szinezéktartalom. Az ASTA színezéktartalom laboratóriumban fotometriásan mérhető paraméter. 

- a Szegedi fűszerpaprika  fajták kiemelkedően magas ASTA színezéktartalommal rendelkeznek a Magyarországon termelt fűszerpaprikák között.

- A fűszerpaprika őrlemények minőségi osztályba sorolását a MÉ 2-211 Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amely az ASTA színezéktartalom alapján I. osztályú Csemege (100 ASTA felett), és II. osztályú Édesnemes (80-100 ASTA)  kategóriát különböztet meg a kereskedelmi forgalomban.

- a csípős őrlemény domináns csípős ízzel rendelkezik, amelyet a kapszaicin idéz elő. Csípősségének intenzitását a kapszaicin tartalom határozza meg. Ha a kapszaicintartalom nem haladja meg a 100 mg/kg értéket, az őrlemény csípősségmentes; ha a kapszaicintartalom 100-200 mg/kg között van, az őrlemény enyhén csípős, ha pedig meghaladja a 200 mg/kg értéket, akkor csípős ízű. A kapszaicinnek a napjainkban megjelenő tanulmányok számos jótékony egészségügyi hatást tulajdonítanak. 

- A madarak nem érzik a csípős ízt, a vadállatok viszont igen, ezért az erdészek a madáreledelhez rendszeresen kevernek csípős fűszerpaprikát, hogy a vadállatok ne egyék meg a madarak elől a téli eleséget.

- A csípős paprikát a horgászok is előszeretettel keverik a csaliként használt eledelhez, mert íze vonzza a halakat.